Miksi valita suomalainen ruoka?

Suomessa ruoka on erittäin puhdasta ja töitä tehdään koko ajan korkein standardein, jotta puhtaus pystytään ylläpitämään. Osaaminen on todella korkealla tasolla. Tuotantoketjut ovat lyhyitä, teollisuutta valvotaan itse ja sen jäljitettävyysjärjestelmät ovat hyviä ja vapaaehtoisesti luotuja. Tämän takia kuluttajat luottavat kotimaiseen ruokaan. Suomessa ruoan alkuperä ja sen tuotantotapa tunnetaan.

Yksi erinomainen asia on veden puhtaus ja sitä riittääkin hyvin. Se ylläpitää tuotantoketjussa hyvää hygieniaa aina tiloilta lähtien. Juomavesi jota eläimet juovat, pesuvesi jolla laitteet pestään ja kasteluvesi jolla kasvikset kastellaan on hyvää ja puhdasta ja sitä mitataan koko ajan. Näillä toimenpiteillä muun muassa salmonella on saatu kitkettyä lähes kokonaan pois ruokaketjusta. Suomalaisen ruoan puhtaus onkin kansainvälisissä mittauksissa todella korkealla tasolla. Salmonella pyritään kitkemään pois myös tarkalla rehuhygienialla, eläinten siirto-ohjeistuksilla ja näytteenotoilla. Näillä on toki hintansa, mutta hyödyt ovat kustannuksia isommat ja suomalainen kuluttaja arvostaa tätä suuresti. Puhtaudella on myös valttinsa vientimarkkinoilla.

Kuluttajien luottamus myös kasvaa sillä, että tuotteista kerrotaan avoimesti. Muun muassa meijereiden ja lihatalojen toiminta perustuu suurimmaksi osaksi sopimustuotantoon. Kun tuottajien kanssa sovitaan siitä miten eläimet hoidetaan ja ruokitaan, pystytään keskeisiin asioihin vaikuttamaan jo tilalla. Terveydenhuoltoeläinlääkärit tekevät valvontaa ja suorittavat neuvonantoa sekä ongelmanratkaisua sopimustiloilla.

Asiakkaat ovat nykypäivänä vaativia koskien alkutuotantoa. Edustajat käyvätkin vähän väliä auditoimassa tuotantolaitoksia ja maatiloja, jotka toimittavat tuotantolaitoksille raaka-aineita. Näistä syntyy luonnollisesti dokumentit.

Kasvistuotannossa on erilaisia haasteita kun käytetään raaka-aineita, mutta laatu ja puhtaus ovat aivan yhtä tärkeitä kuin eläinperäisessä tuotannossakin.

Ruoka-alalla on kaikilla omat mittausjärjestelmät, joilla varmistetaan että valmistuspaikat ja tuotteet ovat standardien mukaiset. Tätä sanotaan omavalvonnaksi. Omavalvonta tulee dokumentoida. Omavalvonnan lisäksi on viranomaisten tekemää valvontaa.

Kotimaisten tuotantoeläinten terveys on mainio. Meillä päin ei liiku samoja tauteja kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, eikä eläimiä tarvitse Suomessa lääkitä yhtä paljon. Vain sairaille eläimille väitetään määrättävän lääkkeitä tarvittaessa. Suomessa ei myöskään lääkitä eläimiä ennakkoon, eikä sen takia, että eläimet saataisi kasvamaan nopeammin. Myös kasvien terveys on hyvällä mallilla, kiitos pohjoisen sijaintimme.

Kotimaisessa ruoassa on siten todella vähän jäämiä eläinlääkkeistä tai kasvinsuojeluaineista.