Suomalainen ruoka

Mitä suomalainen keittiö on? Suomalainen ruoka on perinteisesti varsin monipuolista. Lihaa ja perunaa käytetään paljon, mutta myös erilaiset kalaruoat ovat suosittuja. Monilla on vaikeuksia vastata ulkomaalaisen esittämään kysymykseen, että mitä oikeastaan suomalainen ruoka on? Suomalainen keittiö on saanut paljon vaikutteita ulkomailta, esimerkiksi Venäjältä, Ruotsista ja muualta Länsi-Euroopasta. Suomalaiseen keittiöön kuuluvat tietysti olennaisena osana kotimaiset tuotteet, kuten marjat ja vihannekset. Juureksia ja kaalia käytetään varsin paljon.

Kaloista Suomessa syödään esimerkiksi ahventa, kuhaa, lohta, silliä ja muikkua. Esimerkiksi savolainen perinneruoka kalakukko tehdään yleensä muikusta, joskus myös ahvenesta. Lohi on erittäin suosittu ja arvostettu kala suomalaisten ruokapöydässä ja monessa perheessä lohta tarjoillaan esimerkiksi juhlapäivinä.

Suomalaisessa keittiössä käytetään mausteita varsin vähän, suolaa sen sijaan runsaasti. Myös leipää kulutetaan runsaasti, samoin kuin maitotuotteita. Ruisleipää kulutetaan varsin paljon. Suomalaiset ruokailutottumukset ovat muuttuneet paljon viime vuosina. Kansainväliset keittiöt ovat tehneet läpimurron Suomessa, yhä useammin suomalaiset syövät ulkomailta tuttuja ruokalajeja. Suomalaisia ruokatuotteita myydään myös ulkomailla. Suosittuja ovat esimerkiksi poronliha, Lapin leipäjuusto ja karjalanpaisti.

Suomalainen arkiruoka muistuttaa runsaasti teollisuusmaiden ruokailutapoja. Usein aterioilla on ainoastaan yksi pääruoka, alkupaloja ei suomalaisessa keittiössä juurikaan käytetä. Einesruoat ovat poikkeuksellisen suosittuja suomalaisten keskuudessa. Suosituimmat einesruoat vuonna 2015 olivat hernekeitto, makaronilaatikko, maksalaatikko, lihapullat ja karjalanpiirakka. Suomessa arvostetaan ruokalajien kotimaisuutta. Jopa 80 % kaikesta Suomessa syödystä ruoasta on kotimaassa valmistettua. Joskus kuitenkin kotimaiset tuotteet ovat huomattavasti kalliimpia kuin vastaavat ulkomaiset tuotteet, esimerkiksi vihannesten osalta.

Kuten edellä totesimme, suomalaisessa ruokakulttuurissa on vaikutteita niin idästä kuin lännessä. Nämä erot näkyvät tänäkin päivänä eri maakuntien perinneruokalajeissa. Lännessä ruokaa on tehty enemmän keittämällä ja idässä taas uuniruoat ovat olleet suositumpia. Sienet ja piirakat kuuluvat olennaisena osana itäiseen ruokakulttuuriin. Lapin ruokakulttuuriin kuuluvat esimerkiksi riista, poronliha ja leipäjuusto. Oulun keittiöstä mainittakoon nahkiaiset. Pirkanmaalta tuttu ruokalaji on mustamakkara ja saaristoalueiden tuttu ruokalaji on saaristoleipä. Muita suomalaisia perinneruokalajeja ovat muun muassa aladobi, hernekeitto, imelletty perunalaatikko, kaurapuuro, kesäkeitto, lanttulaatikko, lohikeitto, makaronilaatikko, rosvopaisti, talkkuna ja silakkalaatikko.