Helsingissä viides Bib Gourmand -symbolin saanut ravintola

Ranskalaisten Michelin veljesten vuonna 1889 perustama SCA (Société en commandite par actions) Compagnie Générale des Établissements Michelin julkaisi ensimmäisen Michelin-oppaan vuonna 1900. Tuohon aikaan Ranskassa oli vain vähän autoja ja kaikki auton ostajat saivat Michelin oppaan, josta löytyi tankkausasemat ja majoitus- sekä ruokapaikkoja. 1930-luvulla oppaassa alettiin antaa ravintoloille tähtiä ruoan laadusta ja tasokkuudesta. Palvelun laatua ja ravintolan viihtyisyyttä arvioitiin ruokailuvälinesymboleilla.

1-3 tähteä

Ravintolat saavat tähtiä 1-3 ja tähdet tarkoittavat seuraavaa:

  • Yhden tähden ravintola on luokassaan poikkeuksellisen hyvä.
  • Kahden tähden ravintolan vuoksi kannattaa tehdä kiertomatka.
  • Kolmen tähden ravintola on matkan arvoinen sinänsä.

Tähdillä kuvataan ainoastaan ruoan laatua; raaka-aineita, valmistustapaa, makujen yhteensopivuutta, yksilöllistä laatua, ruokaelämyksen tasaisuutta riippumatta ajankohdasta jne. Punaiset Michelin-oppaat listaavat ravintoloita ja vihreät oppaat historiaaa sekä turistinähtävyyksiä.

Michelin Guidessa annettiin ensimmäisen kerran suomalaiselle ravintolalle tähti vuonna 1987. Vuonna 2016 ahvenanmaalainen peliyhtiö Paf latasi vedonlyöntikertoimet siitä, kuinka suomalaiset ravintolat tulevat menestymään Michelin-tähtiluokituksessa.

Pohjoismaissa saa maksutta ladata Michelin Nordic-oppaan sovelluksena iPhoneen ja Android-älypuhelimeen. Sovelluksessa esitellään listan kärkipäässä Ludviginkadulla sijaitseva Ravintola Ragu. Paf arvioi Ravintola Ragun mahdolliseksi uudeksi Michelin -tähden saajaksi vuonna 2016. Vielä ei tähteä ole kuitenkaan tullut.

Bib Gourmand -symboli

Pohjoismaisessa Michelin-oppaassa jaetaan myös Bib Gourmand haarukka ja lusikka -symboleja kuvaamaan ravintolan erityisen hyvää ja tasaista laatua ja hinta-laatusuhdetta. Helsingissä on vuonna 2018 viisi Bib Gourmand -symbolin saanutta ravintolaa. Aiemmin Bib Gourmandin saaneita ovat: välimerellisten makujen inspiroima Boulevard Social Vanhan kirkon puistoa vastapäätä, eduskuntatalon takana sijaitseva kaakkoisaasialaista tunnelmaa tarjoava Farang; japanilaisia, korealaisia ja pohjoiskiinalaisia makuja moderneihin makuihin yhdistelevä Gajin Bulevardin ja Yrjönkadun kulmassa ja Kluuvissa sijaitseva modernia eurooppalaista pohjoismaista ruokalistaa korostava Emo. Uusi Bib Gourmet -symbolin saanut ravintola on Ravintola Jord Kampin kauppakeskuksen viidennessä kerroksessa.

Ravintola Jord

Helsingin uusin Bib Gourmand -symbolin saanut ruokapaikka Ravintola Jord sijaitsee Kampin kauppakeskuksen yläpuolella, josta avautuu kaupunkinäkymä. Omistajia ovat Ask Michelin -ravintolan Filip Langhoff ja Linda Stenman-Langhoff. Ravintola Jord tarjoaa maukasta, mutkatonta ruokaa luomuraaka-aineista ja hyvää palvelua. Astiat on valmistettu Suomessa. Pääkokki Sylvester Soisalolla on ollut mentorina Britannian kuuluisin keittiömestari, skottikokki Gordon Ramsay, jonka ravintolalle annettin 2001 kolme Michelin -tähteä.