Herkuttelumatka pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitseviin ravintoloihin

On ymmärrettävää, että suurin osa hyvistä ravintoloista sijaitsee aina pääkaupunkiseudulla – niin Suomessa kuin muuallakin. Suuri määrä ihmisiä ja yrityksiä suuntaa aina sinne, missä markkinat liikkuvat ja mahdollisuudet kansainvälistymiseen ovat suuret. Vuoden 2018 parhaat ravintolat -kilpailun tulokset julkaistiin vuoden alussa, eikä kenenkään yllätykseksi tullut se uutinen, että näiden viidenkymmenen parhaan ravintolan joukosta yli puolet ravintoloista sijaitsee Helsingissä. Näistä ravintoloista puhutaan, mutta hyvin saa syödä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella!

Parhaiten listassa sijoittui Turussa sijaitseva ravintola Kaskis. Kaskenmäellä sijaitseva pieni ja hyvin intiimi ravintola on usein täynnä ja siksi pöytävaraus on suositeltavaa. Lähiruokaa ja oman metsämme aineksi suosiva ravintola tarjoaa asiakkailleen erilaisia maistelumenuita sekä kattavan viinivalikoiman. Keittiötä pyörittää vuoden 2014 turkulaiseksi äänestetty Chef Erik Mansikka.

Listalla seuraavaksi parhaiten menestynyt Helsingin ulkopuolelta tuleva ravintola on C Tampereelta. Keskustassa sijaitseva ravintola C kunnioittaa ekologisia ja eettisesti tuotettuja raaka-aineita. Palveluihin kuuluvat myös sommelierin tarjoamat viininmaistiaiset sekä yksityistilaisuudet monen kokoisille ryhmille.

Turussa ja Tampereella sijaitsevat myös seuraavaksi parhaiten rankatut ravintolat, Mami (Turku), Ravinteli Bertha (Tampere) ja Ravinteli Huber (Tampere). Näiden kaupunkien lisäksi listalle pääsi Lohjalla sijaitseva Mikko Utter. Erittäin intiimi ravintola tarjoaa suomalaisia herkkuja sesongin mukaan. Maistiaismenuja on myös tarjolla ja ravintolan tiloissa on aito hillokellari.

Pohjois-Suomea listalla edustavat Oulussa sijaitseva Ostroferia ja Rovaniemen Sky Ounasvaara. Isokadulla Oulussa sijaitseva Ostroferia kuvailee itseään rennoksi ja maanläheiseksi ruokaravintolaksi. Huippuravintoloille, kuten Ostroferiallekin, lähiruoan kunnioittaminen on tärkeää ja ravintola on tiiviissä yhteistyössä paikallisten pienpanimoiden kanssa. Sky Ounasvaara -hotellin yhteydessä toimiva Sky Kitchen sijoittui listalla ainoaksi Lapissa sijaitsevaksi ravintolaksi. Ruokalistassa käytetään mielenkiintoista tarinankerrontaa ja kunnioitetaan Lapille ominaisia aineksia ja makuja.

Muita Helsingin ulkopuolella sijaitsevia ravintoloita listalle pääsi yllä mainitsemien kaupunkien lisäksi muun muassa Joensuusta (Local Bistro), Porvoosta (Mean District, Bistro Sinne ja SicaPelle), Mikkelistä (Tertin Kartano) ja Raaseporista (Linnankrouvi). Vaikka Helsinki dominoi selkeästi rankingia, löytyy upeita ja herkullisia ravintoloita aina Lappiin saakka. Yhteistä näille kaikille ravintoloille on suomalaisen lähiruoan kunnioittaminen ja ainutlaatuisen asiakaskokemuksen tarjoaminen. Toisin sanoen, ei kun herkuttelemaan!