Michelin-palkitut huippuravintolat Helsingissä

Ranskalaiset Édouard ja André Michelin perustivat vuonna 1889 rengasvalmistusyritys Michelinin, jonka toimialaan kuuluu myös matka-, hotelli- ja ravintolaoppaiden julkaiseminen. Michelinin punaisista ravintolaoppaista – Guide Michelin – juontuu myös fine dining gourmet-ravintoloiden Michelin-tähtiluokitus. Michelin-tähti annetaan ravintolalle, jossa ruokakulttuuri ja ruoanlaittotaito on poikkeuksellisen laadukasta.Tähtiä annetaan yhdestä kolmeen ja tähtien lukumäärä luokituksessa kasvaa, mitä laadukkaampana arvostelijat pitävät ravintolassa tarjottavaa ruokaa. Michelin-tähdellä voi olla painava vaikutus ravintolan tulokseen, niitä arvostetaan ja tähdet myönnetään vain punnituin perustein.

Michelin-tähti edellyttää paljon ravintolalta

Raaka-aineiden laadun ja henkilökunnan osaamisen pitäminen Michelin-tähden edellyttämällä tasolla on kallista ja lisää ravintolan kuluja. Michelin-tähden saaminen voi myös rajoittaa ravintolan konseptia.

Helsingin Michelin-ravintolat

Suomessa vain Helsingissä sijaitsevia ravintoloita on palkittu Michelin-tähdellä. Helsingissä vuonna 2018 oli viisi yhden tähden Michelin-ravintolaa; Demo, Olo ja Ask, sekä uutena ravintola Grön ja ravintola Ora.

Ravintola Demo

Uudenmaankadulla sijaitseva Ravintola Demo sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2007 . Ravintola Demo on osa keittiömestari Tommi Tuomisen johtamaa Liemi-Ravintola -osakeyhtiötä. Käyttäjät arvostavat viinien ja ruokalajien hyvää yhteensopivuutta, mutta ravintolan hintatasoa on moitittu kalliiksi.

Ravintola Olo

Pohjoisesplanadilla Kauppatorin rannan kupeessa sijaitseva Ravintola Olo sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2011. Ravintola Olon konsepti perustuu skandinaaviseen ruokaperinteeseen. Ravintola Olon ovat perustaneet keittiömestari Petri Lukkarinen, Pekka Terävä ja Timo Sailama, uusina osakkaina mukana ovat ravintolapäällikkö Katja Henttunen ja keittiöpäällikkö Jari Vesivalo. Ravintola Olon käsityönä valmistetun maistelumenun raaka-aineita on kehuttu kauden parhaiksi. Tässäkin hintataso tuo ravintolalle pientä miinusta.

Ravintola Ask

Kruununhaassa Vironkadulla sijaitseva pieni, intiimi Ravintola Ask sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2014. Ravintolan Askin omistavat keittiömestarit Filip Langhoff ja Linda Stenman-Langhoff. Ravintolan tuotteet ovat peräisin luonnonmukaisesti viljeleviltä pienviljelijöiltä, inspiraatio tulee luonnosta ja ympäristöstä.

Ravintola Grön

Kampissa Albertinkadulla sijaitseva pieni ravintola sai uutena suomalaisravintolana Michelin-tähden helmikuussa 2018. Ravintolan omistajat ovat keittiöpäällikkö Toni Kostian ja Lauri Kähkönen. Ravintola Grönin konsepti on tehdä suomalaista ruokaa hyvistä raaka-aineista. Ravintola Grön valittiin vuoden ravintolaksi helmikuussa 2017.

Ravintola Ora

Huvilakadulla vuonna 2017 lopettaneen Ravintola ChefSommelierin jatkaja Ravintola Ora sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vuonna 2018. Ravintola Oran omistaa keittiömestari Sasu Laukkonen. Ravintola keskittyy paikallisiin raaka-aineisiin suomalaisten sesonkien mukaan modernilla tavalla.